Az önkormányzat és a projektmenedzsmenti feladatot ellátó Váci Városfejlesztő Kft. március 1-jén lakossági fórumot rendezett a művelődési központban a mobilgát beruházásról. 

Pető Tibor fejlesztésekért felelős alpolgármester elöljáróban emlékeztetett, hogy a kétségtelenül nagyon fontos beruházás előkészítése igen hosszú ideig tartott, amit szavai szerint leginkább a 2013-as rekord árvíz, és az ennek nyomán előírt új mértékadó árvízszint meghatározása befolyásolt, hiszen ennek alapján újra kellett terveztetni a korábban elképzelt védművet.

Most viszont már ott tartunk, hogy kiírhattuk a közbeszerzési felhívást a kivitelezési munkálatokra, tehát záros határidőn belül elkezdődhet az építkezés. És nem lehet kellőképp hangsúlyozni, hogy a beruházás teljes egészében uniós és magyar állami forrásból valósul meg. Távlatosan gondolkozva kiemelhetjük, hogy amíg például a 2013-as árvíz elleni védekezés, a kárelhárítás több száz millió forintos költséget jelentett, addig a mobilgát elkészülésével sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük majd magunkat - mondta Pető Tibor.

 

Buday Gergely pályázati menedzser kiemelte, hogy a tervezett árvízvédelmi műnek a Duna 1677,94 és 1679,70 folyó-kilométer szelvényei között, a Barabás utcától a Gombás patak torkolatáig húzódó területen 2018. szeptember 30-áig kell elkészülnie.

A műszaki kérdésekről Décse Sándor árvízvédelmi szakmérnök adott tájékoztatást, kiemelve a tervezés fő szempontjait, ezek pedig a következők:

Teljes körű árvízvédelmi biztonság, statikailag megfelelő védművel. A keresztirányú szivárgás kezelése, a hosszirányú rendszerbe illesztése. Egyenletes partél biztosítása, a szabálytalan rézsűk stabilizálása. A növényzet kímélése, telepítésre alkalmas felület kialakítása. A látkép megőrzése, a mederoldali természetes rézsű kialakítása. A védmű elemek üzemeltetéséhez optimális feltételek kidolgozása.

 

A fórum folytatásában a hozzászólók elsősorban a dunai látkép megóvásával, a növények védelmével, a szivárgó vízátfolyásokkal kapcsolatos további feladatokról tettek fel kérdéseket.

   

            

 • Pályázati adatok

  A pályázat azonosítója: KEHOP 1.4.0-15-2016-00019

  A pályázat neve: Árvízvédelmi fejlesztés Vácon

  A kedvezményezettje: Vác Város Önkormányzata

  Időtartama: 2017. március 1 - 2018. szeptember 30.

  A támogatás mértéke: 2,22 Mrd Forint

  Támogató: Az Európai Unió és a Magyar Állam

 • 1

A projekt tartalma, és egyéb dokumentumok

 • Térkép

  Térkép

  A fejlesztés nyomvonala, Vác belvárosi duna-part. Részletes áttekintő helyszínrajz - a kulisszázás, illetve a parapetfalas nyomvonalpart.

  Tovább
 • Elvi Engedélyeztetési Terv (2016 ősz)

  Elvi Engedélyeztetési Terv (2016 ősz)

  A tervezett árvízvédelmi mű kiépítése a Duna 1677,94 - 1679,70 fkm szelvényei között, Vác belterületén, a Barabás utcától a Gombás-patakig húzódó területen kerül megvalósításra (I. ütem). A Gombás-patak megfelelő kialakítása és a torkolati műtárgya (II. ütem) a városi önkormányzat pénzügyi lehetőségeinek függvényében valósítandó meg.

  Tovább
 • A projekt tartalma röviden

  A projekt tartalma röviden

  Összefoglaló a projektről: A tervezett árvízvédelmi fejlesztés Vácon két ütemben valósul meg. Az I. ütemben a Duna 1677,94 - 1679,70 fkm szelvényei között, Vác belterületén, a Barabás utcától a Gombás-patakig húzódó területen kerül megvalósításra az árvízvédelmi mű. A tervezett védmű hossza ~1.900 fm.

  Tovább
 • 1
 • 2
 • 3